nedeľa 16. marca 2014

Po prvom roku v Kanade - bilancovanie

Takze dozil som sa !!! 
A som stravil prvy rok v Kanade, od 14.3.2013, co na to povedat? Premyslal som co napisat take aby som si na to spomenul v buducnosti, ked si to budem citat svoj BLOG spatne (mozno o 5 rokov sa nad tym len pousmejem).

Asik po prve, co na prvy pohlad clovek si moze vsimnut, ze vsetko vyzera rovnako ak cestujem autom :) Niekedy si myslim, ze tu som bol pred piatimi minutami. Ale fakt, kto ma pride nastivit ( verim, ze v kratkej dobe niekto sa ozve:) ) urcite toto ho zaujme (vela casti vyzeraju rovnako).

Som v meste, ktore nema hlavnu ulicu! Respektive mozem povedat, ze mesto to ani nieje :) Je to velka placka tzv. velka dedina, kde nie je nic vynimocne len to velke nakupne cetrum, co do roku 2005 bolo najvacsie na svete, stale je najvacsie v severnej Amerike. Ale to mozno 95% miest v severnej amerike nema hlavnu ulicu! Calgary ma aj ked malicku ale ma a preto dane mesto mi velmi prirastlo ku srdiecku. O mnoho krajsie je ako Edmonton resp. ako nas prezyvaju Deatmond.

Velmi mili ludia, mozno je to umele ale fakt kazdi sa pozdravi aj cudzi clovek na ulici. Pouzije frazu How are you? a popraje dobry den. V obchodoch si myslim, ze to maju predavaci v naplni prace!

Skoro kazdy druh suroviny, co clovek by si rad kupil a aby si navaril nase jedla, neni problem. Su tu talianske, nemecke, polske a madarske obchody. Ukrajinsky obchod na domace masove gulicky a domace pirohy. Zatial som nemal problem s tym, bryndza je :) a madarske klobasy su jedle :) Ked chcete cinske, japonske alebo indinske ingrediencie resp. jedlo tiez nie je s tym problem!

Velmi dobry servis, co fakt ocenujem - zatial sa mi zda ze vsetko funguje im na 100% Nevidim rozkradanie statu, mozno sa to deje ale ....hodnotim pozitivne.

Velmi napomocny kolektiv v praci, nikto sa nesmial, ze moja anglictina nie je na spickovej urovni ale snazili sa mi pomoct!

Velka birokracia pri vymenne vodicaku, clovek aj keby mal 20 rokov praxe zo SVK, musi ist na vedomostny test (online - 20$/ kazdy) a jazda zakladna 70$, 130$ - pre pokrocilych. vascinou sna 80% neprejdes jazdu na prvy krat, takze asik tak!

Prve leto bolo v Kanade prijemne teploty od 25-32°C, co mne aj vyhovovalo a dalsia vec cez leto bola tu aj Domicka, takze bolo nam super.

Prvy krat zazitie teploty cca. pod -35°, nic prijemne ale zijem takze sa dalo prezit a da sa zvyknut!

Kanadanie su velmi pysny ludia na to, ze ziju v KANADE! 1. Jula oslavuju vsetci Canadian day a kazdy ma pred domom vyvesenu kanadsku vlajku! Verim, ze ja budem vyvesat obe vlajky (aj Slovensku aj Kanadsku pozn. obe mam kupene!)

Videl som prvykrat volne pobehovat Bisona (toto leto sa tam vratim a stravim v parku cely den) v zivote. A o co viac prvykrat jedol aj steak z bisona v banffe, ked som videl aky maly kusok mi nesu som si myslel ze srandu si robia, ale musim povedat velmi site to bolo!

Po roku som sa naucil pytat, ked som nieco nerozumel namiesto slova What? (take drze sa mi to zacalo zdat) slovo Pardon! Pochopil som, ze je to viac zdvorile a na ludi to lepsie vplyva.

Za neceli rok mat dva SUV-ecka ?? Na slovenskuv ABB, keby som pracoval nerealne - mozno v snoch !

Precestovat za 1. rok v Kanade viac ako 20000 km, tiez si myslim ze celkom pekne cislo :) nakolko som mal auto len 11 mesiacov!

Skoro vsetke budovy na byvanie a domy postavene z dreva, ale zaklad (basement) |je betonovy!

Velmi popularny je halovy futbal (tzv. indoor soccer) a som prekvapeny kolko zenskych sutazi tu maju! A po dalsie ze ake vekove kategorie a hmotnosti sa snazia ho hrat!

FACTY: 1. Narodnym sportom v Kanade nie je hokej, ako kazdy by si myslel ale je to Lakros (ang. Lacrosse)

2. NHL je velka show a velky biznis! Za prvy rok som bol 3 krat (2 krat na NHL regular season a raz na pre-season game). Biznis aj preto nie len, ze ake miliony sa tam tocia ale verim tomu, ze ludia niekedy za tie 2.5 hodiny viacej prezeru a prepiju na stadione ako stal listok! A cena listka sa pohybuje od 60 - 300$ (zavisi od supera a od miesta) najlacnejsie mas na 3 okruju, druhy okruh zacina okolo 100 a prvy okruh tam sa pohybuje cena od 200 a vyssie. Az zle sa to cita ja viem, ale ludia si to tu uzivaju!

3. Po roku som na prahu ziskania PR cards (cize permanent residence card), takze ked ju ziskam som akoze Kanadan a mam moznost ostat tu v Kanade tak dlho ako budem chciet (teraz mam pracovne povolenie len na 3 roky, co som dostal do 14/3/2016). Ked clovek ma tuto karticku, ma vyhody presne ako Kanadan. Moze si kupit nehnutelnost, banka mu neropbi problemi pri ziskavani hypoteky a ma otvoreny pracovbny trh, nemusi byt viazany na jednu firmu ako ja teraz. Nevyhody su, ze nemoze pracovat v statnej sprave, nemoze byt policajt a nemoze chodit volit! Karticku moze stratit, ak nesplni podmienku ze kazde 5 rokov sa kontroluje, ci pocas 5 rokov bol v Kanade minimalne 2 roky!

Celkovo mozem asik povedat, ze mam lahsi zivot tu, mam tu "Smeracke" istoty, ale to vsetko mi niekedy nenahradi stretnutie s priatelmi (Marcelino ved vies o com pisem a dakujem ti, ze som s tebou stravil dost dni v Anglicku!). Viem o com rozpravam a mozem aj povedat nemyselel som si, ze to bude az take tazke, som si myslel ze som silny ale nebol som (mam na mysli prve tri mesiace a potom po dochode Domicky). Ale prezil som zocelil som sa viacej a v januari 2014, ak som sa vracal som si povedal na letisku v Edmontone Welcome home Milan. A som vedel, ze idem sam bojovat opat o lepsi zivot. Zacal som bojovat pred rokom za lepsi zivot, nie len pre seba, ale hlavne pre moje deti, ak niekedy budem mat. Ale bilancovanie po roku je skoro, ale tak o 5 az 7 rokov ked sa budem mozno viacej citit ako domaci, tak vtedy bude zaujmave porovnat co a ake postrehy budem mat po dlhsom obdobi! Niejake plany, uz mam co by som chcel v tomto roku dokazat v sukromnom zivote, ked ich splnim na 85% budem velmi spokojny. Su vsetke spisane na papiery, teraz uz ich len pomalicky plnit musim zacat. O vsetkom Vas moji mili kamarati budem informovat. Mam Vas rad, kto si o mojom zivote cita a verim, ze s niektorymi sa stretnem osobne v Edmontone !!!

4 komentáre:

  1. Nemaj boja bratm, zaciatky su najtazsie. Teraz ti to uz pojde lepsie, rychlejsie a jednoduchsie ;)
    Drz sa :)
    MM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem a verim, ze co v najkratsom case ta tu privitam !

      Odstrániť
  2. AHoj Milan....mozem otazku? pracoval si v ABB na Slovensku? to znamena v oblasti elektroenergetiky?? mohol by si ma kontaktovat na moj email? rad by som s tebou prebral nejake veci. vdaka.
    fx4085@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Milan, mohol by som sa ťa opýtať pár informácií o tvojej ceste do CA? rád by som s priateľkou odcestoval a emigroval do CA. Cez aký imigračný program si šiel? :) Ďakujem

    roman.zarnovican@hotmail.com

    OdpovedaťOdstrániť